Hur sätter jag till AdSense på min blogg

Hur sätter jag till AdSense på min blogg

20.10.2014

Fråga: Många bloggare tjänar pengar på “Googleannonser” (AdSense), hur gör jag för att få dessa, och hur sätter jag in dom? 

Svar:  De flesta som har reklam på sina bloggar har det för att kunna tjäna lite pengar på att blogga. Ett av de enklaste sätten att komma igång med att tjäna pengar på sin blogg är att använda Google AdSense, eller “Google reklam”, som vissa kallar det i talspråk.

Vad är egentligen Google Adsense?

Vi börjar med att reda ut vad “Google reklam” egentligen är. Google adsense är små textsnuttar eller bilder med reklam som kan sättas på vilken blogg eller hemsida som helst. När någon klickar på en av annonserna så tjänar bloggaren pengar. Enkelt, eller hur?

Den långa förklaringen: När företag vill ha flera besökare till sin hemsida så betalar de pengar åt Google genom att köpa AdWords. De bestämmer ett pris de vill betala per klick, och sen så betalar de åt Google för varje besökare de får. Googles uppgift är då att sätta ut reklamerna på olika webbsidor så att företaget som vill ha besökare får sina klick. Det är där AdSense kommer in i bilden, för Google behöver ju en massa sidor de kan placera företagens annonser på. Så om din blogg är kopplad till AdSense så kommer Google att placera ut reklam på din sida, och du och Google kommer att dela på de pengar som företagen betalar för sina besökare. Du får alltså inga pengar om ingen klickar på annonserna, men du får inte heller klicka själv på dem, för då kommer du att bli utslängd från programmet, och aldrig mer få några pengar därifrån.

google adsense eller reklam till sin blogg. Så här anmäler du dig

Anmäl din blogg till Google AdSense programmet

För att komm igång med Google reklam så behöver du först anmäla din blogg åt dem, så att de vet att du finns. Det gör du på följande sätt:

 1. Gå till adsense.com och logga in med din gmail-address. Har du ingen gmail address bör du skapa en först.
 2. Gå till http://www.google.fi/intl/sv/ads/publisher/ (Googles sida för “publishers”, det är det man kallas när man har adsense på sin blogg). Klicka på “Get started with Adsense”.
 3. Följ stegen där. På steg två “Step 2: Tell us about your content” skall du fylla i din bloggaddress och välja din bloggs språk. Glöm inte att kryssa i rutan som säger att du accepterar vilkoren.
 4. Under nästa steg, “Step 3: Submit your AdSense application” så fyller du i info om dig själv, din bank, och din address. Sen är det bara att klicka på submit och vänta på att bli godkänd.

Bra att veta före du anmäler din blogg till Google Adsense:

 • Det kan ta lång tid innan du blir godkänd. Upp till ett halvt år om du har riktigt otur, men oftast tar det ett par veckor. Så anmäl dig ganska tidigt.
 • Det tar olika lång tid att bli accepterad beroende på vad du skriver om. En mode- eller livsstilsblogg blir oftast godkänd mycket snabbt, medan en blogg om SEO, “Tjäna pengar på internet” eller pengaspel på internet kan ta mycket lång tid att få godkänd.
 • När du blivit godkänd med en blogg så kan du samtidigt köra igång med reklam på alla dina sidor och bloggar, du behöver bara bli godkänd för en. Så länge alla bloggar följer Googles riktlinjer för AdSense så klart.
 • Du får inte klicka på reklamerna själva, ej heller säga åt andra att de skall klicka på dem. Märker Google detta så får du inte längre vara med i programmet, och alla pengar du har på ditt Google-konto stannar där och kan inte bli utbetalade.

När du blivit godkänd till AdSense

När du blivit godkänd som AdSense publisher så börjar det roliga. Det är då du får börja sätta in reklamerna på din sida. Du får ett mail av Google där de säger att du är godkänd, och är du orolig så kan du alltid gå till adsense.com och testa att logga in, sidan meddelar då om du är godkänd eller ännu måste vänta. Men nu antar vi att du är godkänd och kan börja sätta in reklam på din sida. Så här går det till:

Sätta in Google Adsense reklam på bloggen

Du börjar som vanligt med att logga in hos adsense.com. Då ser du en översiktssida som säger hur mycket du tjänat, det är troligen noll än så länge.

Sätt in Google adsense på din blogg

 1. Klicka på “Mina annonser” och “Ny annonsenhet”.
 2. Skriv ett beskrivande namn på annonsenheten, skall du ha den högst uppe i högerspalten så kan du med fördel döpa den till “högst uppe på höger sida” så att du senare lättare skall se skillnad på annonserna.
 3. Sen väljer du storlek. Storlekarna står i bredd gånger höjd formatet. En sidospalt på en blogg är ofta ca 250 pixlar, så du kan ju börja med att testa en sådan.
 4. Under annonstyp så väljer du om du vill visa textannonser, bildannonser, eller både och. Väljer du att visa både och så kommer du troligen att tjäna några öre mer per klick.
 5. Strunta i resten tills vidare, men om du vill kan du även ändra färger på textannonserna längst ner.
 6. Klicka på “spara och hämta kod”. Då kommer en popup ruta fram som innehåller koden du skall klistra in. Gå till din blogg och klistra in den där du vill ha reklamen, t.ex i sidospalten.
 7. Vänta en stund, ca en halv timme, och besök sedan din blogg. Du borde nu se en annons på den platsen du valde att klistra in den.
 8. Vill du ha flera annonser så går du tillbaka till adsense.com och skapar flera. Tips; sätt inte fler än 3-4 på samma blogg, det börjar lätt se fult ut med alltför många.

Klart! Nu är det bara att vänta på betalningarna. Logga in på adsense.com ibland och kolla hur bra det går. Ingenting betalas ut innan du nått 70€ (troligen ca 700 SEK), så ifall du har få besökare så kan det ta några månader i början. Pengarna får du som check till den address du fyllt i, och du kan sen lösa in den på din bank. Du kan också välja att få direktbetalning till ditt konto i vissa banker.

Vad tjänar man på AdSense?

Jag gissar att ni tjänar mellan 20 och 80 cent per klick, och per 1000 besök får ni kanske 1-5 klick, beroende på var ni har satt ut annonserna.

Lycka till med att använda AdSense på din blogg, och tveka inte att fråga om du funderar på något!

Bloggtopplistan bloggar.fi

Bloggtopplistan bloggar.fi är en relativt ny bloggtopplista för Finlandssvenska bloggar. Här kan ni sätta till er blogg i den kategori som passar er bäst så skall ni få se att en hel del människor kommer att hitta er blogg härifrån. Ni kanske själva också hittar en del nya intressanta bloggar här?

Lägg till din blogg här!

Bloggar.fi guide: Tjäna pengar på din blogg