Sökmotoroptimeringstips för bloggare

Sökmotoroptimeringstips för bloggare

21.01.2016

Har ni kollat hur stor del av era besökare som kommer från Google? För vissa bloggare är det en mycket stor andel, och dessa besökare är sådana som oftast är nya, det vill säga de visste knappast om att er blogg fanns, utan de bara sökte efter något som du råkat skriva om, och hittar till din blogg på det sättet. Om du har en bra blogg kanske en stor del av dessa börjar följa dig också.

Tre positiva egenskaper hos besökare från Google

  1. Nya besökare. Letar man något på Google hittar man ofta bloggar i resultatlistan, och ofta bloggar man inte tidigare visste om.
  2. Bas-trafik. Får du 500 besökare per månad från Google så kommer du att få dessa också i framtiden oberoende om du skriver inlägg eller ej.
  3. Besökare från Sverige. Skriver du på svenska så har din blogg rätt stor chans att synas i svenska Google, och det ger dig besökare även därifrån.

Problemet är bara att man sällan vet hur man skall göra för att få besökare från Google. Behöver man sökmotoroptimera sin blogg eller sitt innehåll på något vis? I så fall, hur gör man? Det skall vi nu ta reda på!

5 tips för att få fler besökare från sökmotorer till sin blogg

  1. Ha din blogg på en .se, .nu eller .com -domän om du skriver på svenska. Sidor på fi-domäner syns sällan i sökresultaten på svenska Google.
  2. Byt inte bloggadress eller platform hela tiden. Varje gång du byter adress så tappar du din bas av Googlebesökare, de vill fortsättningsvis komma till din gamla adress ifall den finns kvar.
  3. Skriv rubriker som innehåller ord som människor söker. Tänk på hur du brukar söka själv. Ifall du skriver om ditt egna recept på spenatplättar, så bör “spenatplättar” och “recept” finnas i din rubrik. En bra rubrik vore “Recept på spenatplättar som tar dig till mathimlen”.
    Dåliga rubriker är till exempel “22 Januari”, “Min bästa mat”, “Tur att jag vågade prova något nytt”, eller “Sjuuukt gott, detta måste ni bara testa!”.
  4. Använd även sökordet i texten någonstans. Finns det både i rubriken och i texten så brukar Google nog fatta vad ditt inlägg handlar om. Men detta brukar komma rätt naturligt.
  5. Försök synas på andra bloggar. Sökmotorer gillar om det finns länkar till din blogg, så där det finns möjlighet är det bra att försöka få in en länk. Sätt till din blogg på bloggtopplistor och andra platser där du kan komma med.

(Listan över tips kommer från Genero, som jobbar med bland annat sökmotoroptimering, läs mer om det på finska här.)

Sen är det förstås bra att följa sin besökarstatistik, och se vilka inlägg som får flest besökare från Google, och se hur det utvecklas när man skriver nya inlägg.

Fråga gärna om ni funderar på något, ha en fortsatt trevlig dag, och lycka till med bloggandet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bloggtopplistan bloggar.fi

Bloggtopplistan bloggar.fi är en relativt ny bloggtopplista för Finlandssvenska bloggar. Här kan ni sätta till er blogg i den kategori som passar er bäst så skall ni få se att en hel del människor kommer att hitta er blogg härifrån. Ni kanske själva också hittar en del nya intressanta bloggar här?

Lägg till din blogg här!

Bloggar.fi guide: Tjäna pengar på din blogg