Tjäna pengar på din blogg med affiliatenätverk

Tjäna pengar på din blogg med affiliatenätverk

14.10.2015

De flesta större bloggare tjänar pengar på sina bloggar på lite olika sätt, och dessa skall gå genom här på Bloggar.fi. Det här inlägget handlar om hur du tjänar pengar på din blogg med affiliatenätverk.

Olika sätt att tjäna pengar på sin blogg på:

  1. Google Adsense: Tidigare har vi skrivit lite om hur man tjänar pengar på sin blogg med Adsense, det kan du läsa här: Hur sätter jag till Adsense på min blogg?
  2. Affiliate. Det skall vi tala om i detta inlägg.
  3. Annonsnätverk – Det pratar vi om i ett inlägg senare.
  4. Sälja inlägg och länkar – Det pratar vi om i ett senare inlägg.

Tjäna pengar på bloggen med affiliatenätverk

Hur fungerar affiliatenätverk?

Vi börjar med att kort förklara vad det går ut på:

  1. Du har trafik och besökare.
  2. Du skickar dessa till olika webbutiker, affiliatenätverket ser till att besökaren spåras.
  3. Besökarna köper något på en webbshop
  4. Affiliatenätverket betalar provision åt dig som skickat besökaren som köpt.

Hur mycket provision får jag?

Provisionen varierar beroende på butik, men vanligt är att man får mellan 5 och 15 % av hela köpsumman.

Som exempel kan vi ta Ellos, som finns hos nätverket Adtraction. Där får man 8 % av köpsumman. Så ifall du skickar 100 besökare dit, varav 12 köper något för låt oss säga 50 € per person, då har du skickat försäljning åt Ellos för 600 €. Du kommer då att få 8 % av detta, vilket blir 48 €.

Har man många besökare på sin blogg, och skickar över lite besökare varje dag till olika butiker så brukar det samlas en nätt summa varje månad.

Vilka affiliate-nätverk finns och var går jag med?

Det finns hundratals nätverk, men jag rekommenderar fyra stycken som du klarar dig mycket långt med när du skriver på svenska. Dessa är Adrecord, Adtraction, Tradedoubler och Zanox. Vi skall gå lite mer noggrant in på de olika nätverken nedan.

Adtraction:

Adtraction är det enklaste affiliatenätverket, för här behöver du inte fundera på några trackinglänkar, du skriver helt vanliga inlägg och länkar till butikerna så sköts trackingen automatiskt om av Adtraction. Adtraction är svenskt, och har butiker från Sverige, Finland, Norge och Danmark.
Exempel på webshoppar som finns hos Adtraction:

Ellos, Byggmax, Unisport, Gymgrossisten, Indiska, Röhnish, Zoovillage, Media Markt, Outdoorexperten, Outnorth, Bodystore, Zooplus, Sportamore, Stayhard, Interflora, Bodystore, Sportgymbutiken, Timarco och många fler. Anmäl din blogg till Adtraction och logga in och kolla alla program som finns.

Här går du med i Adtraction

Adrecord:

Adrecord är ett trevligt, rätt nytt svenskt nätverk med mycket bra service. Butiker från Sverige, Finland, Norge och Danmark finns även här. Butiker som finns med hos Adrecord är till exempel följande:

KidsBrandStore, Upplevelse.com, Resebokningen.se, Efva Attling, Modekungen, Shirtstore, Happy Plugs, Daily Sports, Hästia, Fitnessbutiken, Go for life, Svensk hälsokost, Vitaminbutiken, Beautynet, Furniturebox, Photowall, Björn Borg,  Slipskungen, Styleshop, Animail, Lekexperten, Vinguiden, Partykungen, Bianco, Fitnessbutiken, Sportgymbutiken, Hatstore och många fler. Gå med i Adrecord och logga in för att se alla.

Här går du med i Adrecord

Tradedoubler:

Tradedoubler är ett av de äldsta och största affiliatenätverken med många butiker i. Också Tradedoubler är svenskt, med nordiska butiker i. Här hittar du många av de stora webbshopparna. Tradedoubler är aningen krångligare än de två tidigare, men även detta mycket användbart. Bland annat följande butiker finns med hos Tradedoubler:

Babyshop, Boozt.com, Disney store,  NELLY.COM, Adlibris, CDON.COM, Bygghemma, Bubbleroom, Klingel, TINTIN Style, Photobox, Bodystore, Shopping4net, Beauty Planet, Lyko.se, Yves Rocher, Coolstuff.se, Daniel Wellington, Staples, Tretti, NordicFeel, Lekmer, StorLiten, Viktväktarna, Spartoo, Uppercut.se, Brandos,  Ecco, Footway och många fler. Gå med i Tradedoubler och logga in för att se alla.

Här registrerar du dig till Tradedoubler.

Zanox:

Zanox Tyskt, rätt så krångligt och inte så användarvänligt i förhållande till de övriga vi listat, men eftersom det finns en hel del stora och bra webbutiker hos Zanox som inte finns annanstans så måste vi nog ha med Zanox också på vår lista. Butiker som du hittar hos Zanox är bland annat följande:

Cubus, Stylepit, Zalando, Blue Tomato, La Redoute, Miinto, Superdry, Eleven.se, Myprotein, Oriflame, Royal Design, Urban Outfitters, Poze Hair, Greenpeace, KjellCompany, Aliexpress, Happy Socks, och många många fler. Du kan registrera din sida hos Zanox och logga in för att se alla.

Här registrerar du dig till Zanox.

Hur går en registrering till ett affiliatenätverk till?

Vanligtvis börjar det med att du registrerar dig, du skriver in ditt namn och adressuppgifter, samt din bloggadress och lite info om din blogg. Sedan brukar man behöva verifiera att man äger sidan genom att klistra in en kodsnutt på sin blogg. Detta görs på lite olika sätt på olika bloggar, men oftast är det inte svårare än att klistra in en kod för en blogglista. Koden för affiliatenätverk syns inte på något sätt på din blogg. Nu kan du logga in och se vad det finns för butiker där (kallas ofta “program” hos nätverken), och vad de betalar i provision.

Sedan brukar det ta ett par dagar hos vissa nätverk när någon som jobbar där kollar på din blogg innan du blir godkänd. Hos vissa nätverk blir du godkänd direkt också. När du är godkänd kan du ansöka till alla program du vill. Vissa program blir du direkt godkänd till, medan vissa tar ett par dagar.

När du är godkänd hos programmen kan du hämta banners och länkar att använda på din blogg, som automatiskt länkar till butiken och ser till att tracka trafiken från just din blogg. Klistra in de länkar och banners du vill ha, och så är det klart.

Nätverket kommer nu att följa med de besökare du skickar till butikerna, och se betala provision åt dig för alla köp. Du kan med jämna mellanrum logga in hos nätverket för att kolla statistik och din nuvarande intjänade summa.

Tips: Länkar i inlägg brukar ge mycket mer försäljning än banners, så använd gärna båda. Inlägg med dina “favoritprodukter” från olika butiker brukar ge rätt bra försäljning.

Kan jag vara med i många nätverk?

Jodå, det är inga problem. Ifall du vill skriva om saker som finns i olika butiker, i olika nätverk, så är det bara att ansöka till alla.

Exempel på blogginlägg som tjänar pengar genom affiliatenätverk

Som exempel kan jag ta ett inlägg som jag skrivit på min egen svenska blogg, nämligen inlägget om Svenska webbhotell för WordPress. Där listas 5 företag som säljer just webbhotell, och jag länkar till dem genom olika affiliatenätverk.

Ett annat exempel, från Linas Träningsblogg kan vara detta: Tips på bra och snygga pulsklockor eller Tips på bra och billiga träningsskor. Båda inläggen länkar till trevliga produkter genom Adtraction (till Sportamore & Ellos mm).

Sen kan du kolla på t.ex Löpskor.com och Sport-bh.nu som båda sidorna helt fokuserar på att ge information om produkter som man sedan kan köpa i andra butiker. Dessa båda sidor använder alla fyra nätverken som nämnts här ovanför.

Hoppas du kommer igång med att tjäna pengar på din blogg med hjälp av Affiliatenätverk, och tveka inte att fråga ifall du vill veta mer!

Hälsningar Jonathan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bloggtopplistan bloggar.fi

Bloggtopplistan bloggar.fi är en relativt ny bloggtopplista för Finlandssvenska bloggar. Här kan ni sätta till er blogg i den kategori som passar er bäst så skall ni få se att en hel del människor kommer att hitta er blogg härifrån. Ni kanske själva också hittar en del nya intressanta bloggar här?

Lägg till din blogg här!

Bloggar.fi guide: Tjäna pengar på din blogg