Top 3 bloggplatformer

Top 3 bloggplatformer

07.10.2017

Vill du börja blogga? Grymt! Då är det bara ett par saker som är bra att kolla upp innan du börjar. Det första steget är så klart att välja bloggplatform, det finns åtminstone några hundra att välja på, och som ny, ovan bloggare kan det vara svårt att välja rätt. Det skall du nu få hjälp med.

De tre bästa bloggplatformerna, och varför

 1. WordPress.org på eget domän. För här äger du allt själv. Ingen kan säga att de äger dina bilder och texter, eller sätta ut reklam eller länkar på din sida utan att du själv har full kontroll och får all nytta själv. WordPress.org är gratis WordPress bloggar som man måste installera på eget domän, och är nästan ett måste om man skall bli en proffs-bloggare någon gång i framtiden. Ett minus är dock att man måste betala domänavgiften, (ca 12$ per år), plus att det är lite svårare att komma igång, men hur man gör skall vi ta upp i ett annat blogginlägg. Till WordPress bloggar finns dessutom hundratusentals olika färdiggjorda utséenden och plugin som är lätta att sätta till och gör din blogg både snyggare och bättre än bloggar som sitter fast i något bloggnätverk. Exempel på bloggar registrerade på bloggar.fi som är gjorda med WordPress.org på eget domän: Linabjorkskog.com och lindaslantliga.com

  Intresserad av att börja blogga med WordPress på egen domän? Läs detta om webbhotell för wordpress för att komma igång!

 2. Blogspot.com (blogspot.com). För det är Googles bloggnätverk med en massa färdiga utséenden och funktioner. Gör du din blogg på Googles egna nätverk så har du också ganska stor bestämmanderätt själv över din blogg, och de enda som kan sätta till annonser på bloggen är Google, om du själv vill ha dem. Här kan du också koppla in ett eget domän. Men, det är ändå Google som “äger” din blogg här, så alternativ 1 är bättre. Exempel på bloggar registrerade på bloggar.fi som är gjorda på blogspot.com:  Fjällämmeln och Bloggsippan.
 3. WordPress.comWordPress.com är WordPress egna bloggnätverk, som använder samma bloggfunktion som i alternativ 1, men är helt gratis (ifall du inte vill ha egen domän). Du får också här tillgång till en massa olika utseenden och extrafunktioner, men vissa kostar en del. Här kan ingen heller påstå att de äger din blogg, fast sist och slutligen så är du här fast i WordPress.coms bloggnätverk. Exempel på bloggar registrerade på bloggar.fi som är gjorda på WordPress.com: Mazocialmedia och Min resa genom livet.

Med blogg på någon av dessa tre så är du ganska säker på att din blogg aldrig kommer att försvinna, och att det du skriver dit är ditt eget material som ingen annan än du skall tjäna någonting på. Du gör inte heller gratis marknadsföring för snikna företag när du har blogg på någon av dessa.

Bloggnätverk på sista plats:

Sen kommer alla andra bloggnätverk på delad sistaplats. Som exempel kan vi ta devote.se, svd.se, blogg.se, ratata.fi, papper.fi, bloggen.fi, bloggerz.se, de flesta tidningar (aftonbladet blogg, hbl.fi, mfl), blogit.fi, listan över dåliga bloggnätverksval blir hur lång som helst. Nästan alla nätverk använder WordPress, så kan du blogga på ett nätverk så kan du också blogga på egen WordPress blogg.

Varför är det dåligt att ha sin blogg i ett nätverk?

Jo, då är det nätverket som “äger” din blogg, du skriver innehåll som de har nytta av, eftersom din blogg är på deras sida så räknas alla dina besökare som deras, och de kan med hjälp av detta sälja fler och dyrare annonser, som de får pengar för utan att betala något åt dig. De kan sätta ut reklam, länkar, och ofta också menyer på din blogg för att få fler besökare av dig till sina sidor. Utan att du tjänar något på det (nåja, vissa nätverk kan betala en del åt dig om du ger dem jättemånga besökare). Går dessutom nätverket i konkurs, eller råkar ut för en hackerattack eller serverkrash så kanske hela din blogg och all din trafik plötsligt försvinner. (Som det gick gör bloggen.fi för några år sen, hemska tanke).

En liten positiv sak med att ha sin blogg i ett nätverk kan vara att bloggar i nätverket oftast är ihopläkade på något sätt, så att du i början får lite fler besökare lite enklare. Men i längden så håller det inte i sig, utan du ger oftast bort fler besökare till nätverket än vad du får av dem, och börjar du nån gång tjäna något på din blogg, så kan du vara säker på att nätverket tjänar ännu mer på din blogg.

Blogglistan bloggar.fi fortsätter växa förresten, kom i håg att sätta till din blogg för att få lite besökare härifrån, och lite bättre placeringar i Google!

One thought on “Top 3 bloggplatformer

 1. Timaty says:

  Hej !
  Tack för de tipsen .
  Vilken då av de bloggnätverken som är bästa då? Jag läste någonstans att blogg.se kan man lägga ut max 100 bilder .är det på samma vis hos alla bloggnätverken?
  det där att skaffa sig WordPress o egen domän osv verkar så invecklat . invecklat menar jag inte från tomma intet utan jag försökte ladda ner WordPress och följa instruktioner men det blev snurrigt för mig började svettas o blev irriterad o struntade i det. Fattar inte varför finns det inte färdiga packet så att man skulle skaffa lösen ord o användar namn som på FACEBOOK t.ex. o sätta igång med bloggande direkt ,när det kostar ändå varje månad att ha sin egen blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bloggtopplistan bloggar.fi

Bloggtopplistan bloggar.fi är en relativt ny bloggtopplista för Finlandssvenska bloggar. Här kan ni sätta till er blogg i den kategori som passar er bäst så skall ni få se att en hel del människor kommer att hitta er blogg härifrån. Ni kanske själva också hittar en del nya intressanta bloggar här?

Lägg till din blogg här!

Bloggar.fi guide: Tjäna pengar på din blogg